Erhverv

Danske unge er stressede og savner hjælp fra arbejdsgiverne

Mange unge mellem 18 og 38 føler sig stressede som følge af især job og karriere, og oplever ikke at få nok støtte fra deres arbejdsgiver. Det viser Deloittes årlige globale millennial-undersøgelse.

Deadlines, hjemmearbejde, forventninger og grænseløst arbejde. Danske unge er ramt af stress, og det skyldes primært karrieren og familiens ve og vel. Det viser Deloittes 10. årlige Millennial Survey, som på nationalt og globalt niveau undersøger millennial-generationen og generation z’s holdninger til verden, økonomi, virksomheder og trivsel.

Ifølge undersøgelsen er 36 procent af danske unge mellem 38 og 27, den såkaldte millennial-generation, stressede næsten hele tiden. Det samme gælder hele 45 procent af de 18-26-årige, generation z. De unger peger på, at stressen hovedsageligt forårsages af arbejde/karriere, familiens trivsel, og de økonomiske fremtidsudsigter.

”Erhvervslivets ledere står overfor en markant udfordring. Alle arbejdsgivere bør være opmærksomme på problematikken og sætte målrettet ind for at sikre, at de yngre medarbejdere trives og ikke brænder ud. De har et langt liv foran sig,” siger Camilla Kruse, people & purpose leader i Deloitte.

Unge mangler støtte

Noget tyder dog på, at de unge ikke får den støtte de har behov for fra deres ledere og arbejdsplads. 37 procent af de 27-38-årige og 32 procent af de 18-26-årige mener ikke, deres arbejdsgiver har gjort nok for at hjælpe dem håndtere stressen, og 35 procent efterlyser proaktiv handling, planer og politikker målrettet mod at pleje medarbejdernes mentale og fysiske helbred efter pandemien.

”Stress er langt fra et nyt fænomen, men udbredelsen blandt unge vidner om, at der er behov for målrettet handling og en tydelig forventningsafstemning. Det er et ledelsesansvar at iværksætte stressforebyggelsesinitiativer samt egentlige stressforløb, der kan hjælpe og støtte allerede stressramte medarbejdere,” siger Camilla Kruse.

Stort mørketal

Camilla Kruse påpeger dog, at der i de fleste organisationer er et mørketal, når det kommer til stressramte medarbejdere.

Det ses også i undersøgelsen, hvor 38 procent af de unge mellem 27 og 38, der føler sig stressede, siger, at de ikke har indviet deres arbejdspladser i, at de føler sig stressede.

”For at komme stressproblematikken til livs er det essentielt, at arbejdsgiverne opbygger en tillidsfuld kultur, hvor medarbejdere kan tale åbent og ærligt til sine ledere. Det kræver ledere med stærke menneskelige egenskaber, hjerte og empati. Den enkelte medarbejder skal ses som andet end en ressource og arbejdskraft. Samtidigt er det afgørende, at ledere ikke presser medarbejderne til at løbe så stærkt, at de knækker,” siger Camilla Kruse.

Deloittes danske millennial-undersøgelse er baseret på 300 interviews med millennials og den lidt yngre generation z. Undersøgelsen er en del af Deloittes globale Millennial Survey 2021 med næsten 23.000 respondenter i 45 lande.

Øvrige highlights

• 44 procent af millennials mener, at virksomhederne påvirker samfundet positivt – støt faldende gennem flere år.

• 67 procent af millennials mener, at virksomhederne fokuserer på egen agenda og ikke på det bredere samfund – stigende fra 57 procent sidste år.

• Klimaforandringerne er den klart største bekymring for de 18-38 årige (millennial-generationen og generation z.

Kommentarer