Livsstil og forbrug

Pas på digitale svindlere til Black Friday og Cyber Monday 2021

Nogle tilbud ER for gode til at være sande. It-kriminelle udnytter desværre ofte dagene op til Black Friday, Cyber Monday og Black Week til at sende falske tilbud. Undgå de digitale fælder med fem simple råd.

Danskerne handler mere og mere på nettet, og Black Friday er bestemt ikke en undtagelse. Desværre oplever omkring en ud af ti svindel i forbindelse med nethandel. Konsekvensen er ofte økonomisk tab, eller at man aldrig modtager varen. Det fremgår af rapporten ”Danskernes Informationssikkerhed 2020”.

I 2020 blev mere end 200.000 falske webbutikker anmeldt som svindelsider af e-mærket, der er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel. Det er en stigning på mere end 25 procent i forhold til 2019.

På fredag den 26. november er det Black Friday, og webbutikker reklamerer med store besparelser allerede nu. Jagten efter de gode tilbud giver svindlere gode muligheder for at lokke intetanende tilbudsjægere i fælden. Fupbutikker kan ved første øjekast ligne reelle webbutikker, og derfor kan de være svære at spotte, hvis man ikke er opmærksom.  

”Handel på nettet er for mange af os blevet så almindeligt, at vi ikke tænker synderligt over det, når vi indtaster vores betalingsoplysninger. Det ved svindlerne godt, og de er eksperter i at udnytte det bl.a. via falske hjemmesider. Hvis tilbuddet virker for godt til at være sandt, er det ofte en god grund til at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang. Særlig i forbindelse med store forbrugsdage som Black Friday, hvor digitale svindlere forsøger at udnytte vores købelyst.”

– Marie Wessel, kontorchef for cyber- og informationssikkerhed i Digitaliseringsstyrelsen

Heldigvis er der gode huskeregler til sikker nethandel. På sikkerdigital.dk kan man finde følgende fem opmærksomhedspunkter til at undgå de digitale fælder:

  1. Tjek om der findes en ”Om os”-side på hjemmesiden, og om beskrivelsen lyder troværdig
  2. Vær skeptisk, hvis varerne er markant billigere end andre steder
  3. Kig efter sprogfejl og priser i skæve beløb
  4. Tjek om webadressen ser rigtig ud
  5. Kig godt efter beløbet og butiksnavnet, når du modtager bekræftelses-sms fra Nets, inden du godkender beløbet

Læs mere om rådene på sikkerdigital.dk

Det kan også være en god idé at kigge efter, om webshoppen har et e-mærke. Derudover er en vigtig huskeregel, at kortnummer eller andre personlige oplysninger aldrig bør udleveres via mail eller telefon.

Om sikkerdigital.dk

På sikkerdigital findes viden, vejledning og konkrete værktøjer om digital sikkerhed. Bag sikkerdigital.dk står Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen samt en række samarbejdspartnere.

Kommentarer