Debat og politik

Regenerativt landbrug kan noget- Alternativet støtter projektet

Af Irina Bjørnø, Alternativet

Folketingskandidat, Københavns Omegns Storkreds

Regenerativt landbrug kan noget- Alternativet støtter projektet

I går kom jeg hjem efter to timers uddeling af flyers. Valget er om 10 dage. Det var en 5 km lang tur i frisk luft fra den ene postkasse til den næste. Jeg var sulten, og kikkede ned i grøntsagsskuffen i køleskabet – jeg har været vegetar i 22 år. Her ligger mine gulerødder – økologiske, som jeg har købt i Brugsen forleden dag, og biodynamiske, som jeg for 3 uge siden har købt ved et arrangement i Taastrup direkte fra producenten. Jeg troede ikke mine egne øjne: de økologiske gulerødder var rynkede og bløde, mens de biodynamiske var lige så friske, som var de lige trukket op af jorden. Dansk jord, som var genopbygget efter den biodynamiske metode.

Sikken en forskel! Jeg rev et par biodynamiske gulerødder, og spiste dem med lokal honning. Det var en fornøjelse at spise gulerødder med honning, og min krop blev igen opladet.

Men hvad er det, der nu sker med biodynamisk dyrkede produkter i Danmark? Hvorfor kan jeg ikke finde biodynamiske produkter i lokale butikker? Hvorfor er det, at alle danske biodynamiske produkter bliver solgt til Tyskland, hvor de producerer den bedste babymad af dem, og hvorfor skal vores danske børn så nøjes med halvvisne økologiske produkter? Og hvad med projekter til regeneration af jorden?

I Alternativet bekymrer vi os ikke kun om klimaet, men også om at have en god jordkvalitet. Der skal være frugtbar, dyrkbar jord tilkommende generationer af danskere.  Der er brug for et landbrugsudspil, hvor projekter til regeneration af jordenprioriteres og finansieres.

Alternativet går ind for regenerativt landbrug. Sloganet “Save our Soil” har været del af Alternativets klimakampagne.

Jeg har først for nylig, i begyndelsen af oktober i år, på et møde i Taastrup, stiftet bekendtskab med regenerativt landbrug. Folk stodpå venteliste for at komme til mødet. Der var mødt 28 menneskerop, og flere af dem var fra økologiske landbrug. Der var også flere studerende fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab (tidligere Landbohøjskolen)til stede.  Det var et møde arrangeret af TendenKLOG. TendensKLOG er et åbent upolitisk mødested for videbegærlige mennesker drevet af en flok frivillige, og blandt dem er flere Alternativister. Denne aften mødte vi den biodynamiske landmand Karl Henning Mikkelsen fra Brande.

Et tilbagevendende spørgsmål fra publikum var, hvordan vi får omlagt dansk landbrug, så vi får genopbygget det helt vitale muldlag, får stoppet udvaskningen af kvælstof og spredningen af gift.
Der blev lyttet, stillet spørgsmål og kommenteret i en god stemning. Det gør indtryk, når Karl Henning fortæller, hvordan han omlagde 34 ha gold sandet jord, som andre havde opgivet, og i dag kan præsentere en høst af grøntsager af et format, man ellers ikke er vant til at se.

I Alternativet anbefaler vi, at man aktivt arbejder for at skabe kvalitetsfødevarer, som kan påvirke og styrke vores sundhed.  Vi var enige om, at uddannelse i regenerativt landbrug skal styrkes, da det kan betragtes som en væsentlig opkvalificering af økologi.

Karl Henning fortalte bl.a. også om et besøg, han havde haft af ledelsen i Alternativet, der havde lovet aktivt at arbejde for den nødvendige omlægning, herunder statsstøttet uddannelse i regenerativt landbrug.

Du kan selv prøve at finde biodynamiske landbrugsprodukter og vurdere deres kvalitet. Og det her er ikke bare for at reklamere for biodynamiske produkter – tværtimod. Alternativet arbejder for, at vores børn og børnebørn i fremtiden skal have de bedste muligheder for at ernære kroppen og forblive raske. Det er ambitionen i Alternativets landbrugspolitik.
Vi vil værne om din fremtid og dit helbred. 

Referencer:
Biodynamisk samfund:

http://lokalt-og-biodynamisk.dk/

TendensKLOG:

https://www.tendensklog.com/post/regenerativt-landbrug-er-fremtidens-landbrug

Kommentarer