Samfund

Skal du se på sommerhus i påsken? Undgå ubehagelige overraskelser

Der er godt gang i sommerhusmarkedet, men inden man køber, er der nogle ting, det kan være klogt at være opmærksom på, hvis man vil undgå at stå med en ekstra regning for skader på huset.

Det er påske. Sommersæsonen står for døren, og det er højsæson for at se på sommerhus.

Men drømmen om et fristed tæt på naturen kan være forbundet med ubehagelige og dyre overraskelser, hvis ikke man ser sig for.

Derfor giver Henrik Bundgaard, der er Skadedirektør i Codan Forsikring, her en række gode råd, der er værd at have i baghovedet, inden du skriver under på lån og købsaftale.

“Man kan let lade sig rive med, når man ser på hus en solrig påskedag, hvor man har fri og fuglene synger. Men der er altså ting, man ikke kan se med det blotte øje, som man skal være opmærksom på,” siger Henrik Bundgaard.

For det første, så skal man tjekke tilstandsrapporten og have en byggerådgiver med, der kender faldgruberne i gamle bygninger.

“Det er vigtigt, at det er en rådgiver med en byggeteknisk baggrund som fx en ingeniør eller en konstruktør,” siger Henrik Bundgaard.

Herefter kan man gå i gang med at se bygningen efter. Og der er nogle ting, det er en god idé at være særligt opmærksom på.

Huset og grunden

  • Soklen: Er den skæv, eller har revner?
  • Facader: Vær især opmærksom på facader af træ. Er der fugt, råd eller svamp i nogle af brædderne, eller skaller de af. Så skal de som minimum skiftes ud. Stik evt. en skruetrækker eller syl ind i træet. Den må ikke kunne gå mere end 1-3 mm ind.
  • Tage: Sommerhustage består ofte af lette materialer, og de har sjældent undertag. Derfor kan utætheder give store skader. Tjek derfor tagbelægninger grundigt især ved samlinger, tagrender og nedløb. Vær opmærksom på, at nogle forsikringer ikke dækker tage af tørv eller græs.
  • Husk grunden: Tjek dingeo.dk for at se, om grunden er i fare for oversvømmelse ved kraftig regn eller stormflod.
  • Reparationer: Er der lavet reparationer for nyligt, skal du være opmærksom på, om der kan være andet, der ikke er blevet ordnet.

Vand og kloak

  • Tjek kloakken: Løft kloakdækslet og tænd for nogle af vandinstallationerne. Kommer der sand eller jord med, når vandet skyller ud, så kan det være tegn på, at der er et hul et sted på kloakrøret.
  • Kig alle synlige vandrør efter for synlige skader. Sommerhuse er især udsat for vandskader, fordi rørene kan få frostskader i de måneder, huset ikke bliver brugt.
  • Kig på vandmåleren: Kører den stadig, når alt vand er slukket, så kan det være tegn på, at et vandrør er utæt.

Er der noget muggent ved indeklimaet?

Når du går ind i sommerhuset, så husk at bruge næsen. Lugter der muggent kan det være et tegn på, at der er skimmelsvamp.

“Mange sommerhuse står lukkede og uopvarmet i en stor del af vinterhalvåret, og derved skabes et miljø, der giver skimmelsvamp gode vækstbetingelser. Skimmelsvamp kan være farlig for mennesker, hvis den ophober sig i indeklimaet,” lyder det fra skadedirektøren.

Det allerbedste er, hvis du kan få lov at gå ind i huset, efter det har stået tomt i nogle uger, for så er du ikke i tvivl. Er der lige luftet ud, så kan det være sværere at bedømme.

Tegn de rigtige forsikringer

Hvis uheldet alligevel er ude, så er det vigtigt at have de rigtige forsikringer. For det første så skal du have en husforsikring og en indboforsikring, og husk at den skal være stor nok til at dække alle dine ejendele. Tegner du hos Codan Forsikring er der ingen begrænsning på.

Derudover kan det være en god idé med en ejerskifteforsikring, der dækker de skader og fejl, der kan være på huset, når du køber det, men som du først finder senere.

“Mange er fristet til at droppe ejerskifteforsikringen, fordi den koster en del tusinde, men når først man er ved at købe et hus til én eller to millioner, så kan det vise sig at være et ærgerligt sted at spare,” slutter Henrik Bundgaard.

Kommentarer