Samfund

Unge fra Midtjylland med mod på at forme samfundet

Samfundsformerne mødes flere gange i løbet af et år for at arbejde med deres forskellige projekter. Foto. Region Midtjylland.

Unge fra hele Region Midtjylland kan frem til 16. juni nå at blive en del af SAMFUNDSFORMERNE og dermed få indflydelse på regionens politik. Der er plads til 38 unge, der i løbet af et år bliver klædt på med viden og demokratiske værktøjer, samtidig med at de arbejder med selvvalgte projekter. Startskuddet er en tur til Weimar i Tyskland. 

Er du mellem 18 og 25 år, og har du lyst til at ændre noget i samfundet – eller kender du en, der passer på den beskrivelse, så bør du kigge nærmere på SAMFUNDSFORMERNE. Region Midtjyllands demokrati- og innovationsprojekt målrettet unge fra hele regionen. De første 38 unge startede i 2021, og mens de er i fuld gang med en række projekter, sætter regionen nu næste hold. 

Frem til 16. juni er det muligt at melde sig til via en mail til samfundsformerne@rm.dk. 

– Hvis vi som region skal udfolde vores ambitioner om bæredygtighed, trivsel, sundhed og i det hele taget et Midtjylland, der er et godt sted at leve, så skal vi selvfølgelig have de unge med på vognen. De første erfaringer viser, at de unge virkelig har noget at byde med ind, og også at vi bliver bedre af at lytte til dem, og vi glæder os til at byde de nye samfundsformere velkommen, siger kontorchef i Regional Udvikling, Region Midtjylland, Jane Baad Jensen. 

Tilbud om indflydelse

SAMFUNDSFORMERNE får en række oplevelser, der skal gøre dem i stand til at engagere sig og bidrage aktivt til den regionale politikudvikling. Først og fremmest en tre-dages dannelsesrejse til Weimar i Tyskland, der i tiden mellem første og anden verdenskrig – med samtalesaloner og Bauhaus-skole – var med til at forme byggesten til det moderne vestlige demokrati. Dernæst en række workshops, hvor de unge sammen med fagfolk fra regionen udvikler og arbejder med konkrete projekter. 

– Målet er resultater og erfaringer, der får enten direkte eller indirekte aftryk på den politik, regionsrådet arbejder med, og derfor får de unge også mulighed for at møde politikerne, og de lærer en helt masse om, hvordan idéer udvikles til politiske forslag, der ender med at forme samfundet, siger Jane Baad Jensen. 

Fra snus og klima til frivillighed

SAMFUNDSFORMERNEs første hold arbejder blandt meget andet med projekter, der skal nedbringe snusforbruget blandt unge, øge kendskabet til klimavenlig kost i sundhedsvæsnet samt et projekt, der skal gøre det lettere et rekruttere frivillige til foreningslivet. Projekterne har de unge udviklet i løbet af året – både når SAMFUNDSFORMERNE har været samlet og i mindre grupper på eget initiativ, og spørger man de unge, er tiden, de bruger på det, givet godt ud: 

– Man føler ligesom, at man bruger sin fritid på noget, der giver mening. Jeg synes, det er noget, man lærer vildt meget af – også noget, man kommer til at kunne bruge senere i et arbejde, siger Frida Spørring, der er fra Favrskov Kommune og én af SAMFUNDSFORMERNE. 

En anden, Sebastian Sandgaard fra Herning Kommune, er helt enig. 

– Vi skal prøve at forme vores projekter med de perspektiver vi har som unge her i regionen, og man bliver jo bidt af det. Jeg vil fx gerne skabe grobund for at flere unge engagerer sig i frivilligt arbejde, og jeg synes, det er fedt at arbejde med noget, der måske kan være med til at gøre det federe for andre unge at bo her i Midtjylland, siger han.

Kommentarer